Κλειστο κυκλωμα τηλεορασης

   Ορισμός

   Με τον όρο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (Closed Circuit TV System) καλείται κάθε σύστημα που αποτελείται από μία ή περισσότερες κάμερες για λήψη εικόνων, οι οποίες μεταφέρονται σε μία οθόνη (Monitor) και μπορούν να καταγράφονται σε Συσκευή Ψηφιακής Καταγραφής (Digital Video Recorder). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα μεταβίβασης της εικόνας σε απομακρυσμένο σταθμό ελέγχου, είτε ενσύρματα είτε ασύρματα.

    Περιγραφή συστήματος

    Η βάση του συστήματος είναι ο εικονολήπτης (Camera) διαφόρων μεγεθών, έγχρωμος ή ασπρόμαυρος. Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του συστήματος (ευκρίνεια, ανάλυση κλπ.) παίζουν οι φακοί οι οποίοι προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία (Manual ή Auto Ιris, Foca/ Length, Shutter Speed, Zoom κλπ.). Οι κάμερες μπορεί να είναι σταθερές ή τηλεχειριζόμενες κατά δύο κατευθύνσεις, πάνω κάτω-αριστερά δεξιά, (ΡΑΝ/TILT). Επίσης, οι φακοί zoom μπορεί να είναι τηλεχειριζόμενοι ή σταθερής θέσης εφόσον ρυθμιστούν χειροκίνητα. Συνήθως οι κάμερες που τοποθετούνται εξωτερικά ή σε βιομηχανικούς χώρους μπαίνουν σε περίβλημα και προστατεύονται με σκιάδιο. Απαραίτητη είναι η χρήση της οθόνης καθώς επίσης και της συσκευής ψηφιακής καταγραφής.


 
   Βασικά μέρη σύνθεσης ενός συστήματος    
   Ένα σύστημα CCTV αποτελείται από:


1. Κάμερες και τα εξαρτήματα στηρίξεως και προστασίας των καμερών ( όταν εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους )

   
     
2. Τους Φακούς ( μπορεί να είναι ενσωματωμένοι ή επιπρόσθετοι, εξαρτάτε από τον τύπο της κάμερας και τις ανάγκες της λήψης).  
     
3. Μονάδα κίνησης κάμερας (αφορά το κυτίο τοποθέτησης της κάμερας δίνοντάς της την κίνηση στους δύο άξονες, οριζοντίως και καθέτως), εξωτερικών χώρων.  

     
4. Μονάδα διαχείρισης εικόνων όπως π.χ Πολυπλέκτης (Multiplexer) ή Αυτόματο Διακόπτη Εναλλαγών (Switcher) η Matrix κ.ά.  

     

5. Οθόνη παρακολούθησης εικόνων (Monitor).

 

   Σε εγκαταστάσεις που απαιτούνται πολλές κάμερες χρησιμοποιείται μία συσκευή που λέγεται Switcher (αυτόματος διακόπτης εναλλαγών) και εξασφαλίζει τη διαδοχική απεικόνιση της εικόνας από κάθε μία κάμερα στο Monitor. Άλλη συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι ο πολυπλέκτης (Multiplexer) ο οποίος εξασφαλίζει την ταυτόχρονη απεικόνιση της εικόνας από όλες τις κάμερες σε ένα Monitor, καθώς επίσης και καταγράφει στη συσκευή ψηφιακής καταγραφής τις εικόνες από περισσότερες κάμερες. Η συσκευή Matrix κάνει συνδυασμούς πολλών καμερών με πολλά Monitors κατ’ επιλογήν, μέσω κατάλληλου προγραμματισμού.   Ορισμένοι πολυπλέκτες έχουν την επιπλέον δυνατότητα να εντοπίζουν κίνηση μέσα σε προκαθορισμένα τμήματα του οπτικού πεδίου της κάμερας και μ’ αυτόν τον τρόπο να μεταδώσουν σήμα συναγερμού (Video Motion Detection). Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία video analytics όπου με την εφαρμογή ειδικού λογισμικού ( software ) επεξεργασίας των εικόνων από τις κάμερες παρέχεται η δυνατότητα μικρομετρικού ελέγχου σε προεπιλεγμένες περιοχές του οπτικού πεδίου που καλύπτουν οι κάμερες. 

 

 

 

   Τέλος, χρησιμοποιούνται συσκευές ψηφιακής καταγραφής με ενσωματωμένη λειτουργία πολυπλεξίας. Οι εικόνες που καταγράφονται αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους που είναι εγκατεστημένοι εσωτερικά ή εξωτερικά της συσκευής, ενώ η χωρητικότητα αυτών εξαρτάται από παράγοντες, όπως, η ανάλυση κατά την καταγραφή, ο αριθμός των εικόνων που καταγράφονται κλπ.

 

Επικοινωνία

Μεσολογγίου 22 Τριανδρία, Θεσ/νίκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6945 380 398
2310 909 619

Υπεύθυνος Επικοινωνίας :         Πέτρος Αμπατζίδης

Βρείτε μας στο..