Ελεγχόμενη πρόσβαση

    Ορισμός

   Με τον όρο έλεγχος πρόσβασης (Access Control) εννοούμε το ηλεκτρονικό σύστημα που δίνει την έγκρισης πρόσβασης μιας εισόδου, όπως και την καταγραφή εισόδου- εξόδου ατόμων και οχημάτων σε ελεγχόμενους χώρους. Σαν αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού, είναι το άνοιγμα θυρών μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που λέγονται καρταναγνώστες (Card Readers) κατάλληλα προγραμματιζόμενων.

   

Σύνθεση συστήματος

  Στην τυπική του μορφή, είναι ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης με έναν καρταναγνώστη που ελέγχει μία και μόνο θύρα για την είσοδο ενώ η έξοδος πραγματοποιείται με την χρήση μπουτόν. Συνήθως, ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης αποτελείται από:

 1. Κεντρική Μονάδα Ελέγχου με δυνατότητα σύνδεσης σε Η/Υ.

 2. Τοπικό Ελεγκτή (Controller).

 3. Καρταναγνώστες (Proximity, Smart, Βιομετρικοί κλπ.).

 4. Λογισμικό ( software ) διαχείρισης κινήσεων και διαβάθμισης προσβασιμότητας.

 5. Ηλεκτρικές Κλειδαριές.

 6.Το τροφοδοτικό. 

 7. Εναλλακτικό μπουτόν εξόδου.

 8. Κάρτες απλές ή προτυπωμένες (Μαγνητικές, Proximity κλπ.).

  Τα πιο σύνθετα συστήματα χρησιμοποιούν συνδυασμούς αριθμού καρταναγνωστών και ελεγχόμενων θυρών. Για παράδειγμα προστίθεται και δεύτερος καρταναγνώστης για την έξοδο από την θύρα, ή ένας καρταναγνώστης ελέγχει περισσότερες από δύο θύρες, ή το όλο σύστημα συνδέεται και με σύστημα συναγερμού για την περίπτωση παραβίασης. Υπάρχει και δυνατότητα σύνδεσης του συστήματος σε δίκτυο (LΑΝ ή WAN). Ανάλογες βέβαια με την πολυπλοκότητα του HARDWARE είναι οι απαιτήσεις σε λογισμικό (SOFTWARE). Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου τα στοιχεία που καταγράφονται στον καρταναγνώστη με κάθε διέλευση κάρτας, επεξεργάζονται από κατάλληλο λογισμικό και χρησιμοποιούνται για την ωρομέτρηση του προσωπικού (ΤΙΜΕ & ATTENDANCE). Ο ορισμός «κατάλληλο λογισμικό» σημαίνει ότι θα προβλέπει όλες τις περιπτώσεις της Ελληνικής Εργατικής Νομοθεσίας (πχ. Υπερεργασία, Υπερωρία, Αργία κλπ.). Για το συνδυασμό δραστηριοτήτων Access Control και Time Attendance, ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τον ίδιο καρταναγνώστη και άλλοι διαφορετικούς. Βέβαια, οι δύο λύσεις έχουν υπέρ και κατά. Η επιλογή εξαρτάται από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

  Σύντομη περιγραφή συστήματος

 Οι καρταναγνώστες προγραμματίζονται να λειτουργούν με συγκεκριμένες παραμέτρους, οι κυριότερες των οποίων είναι το χρονικό παράθυρο μέσα στο εικοσιτετράωρο κάθε ημέρας και η θέση στην οποία βρίσκονται. Αντίστοιχα προγραμματίζονται και οι κάρτες που φέρουν τα στοιχεία του κατόχου τους. Ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία με κάθε διέλευση κάρτας κοντά ή μέσα από τον καρταναγνώστη και με χρήση ή όχι ΡΙΝ, γίνεται σύγκριση στοιχείων προγράμματος καρταναγνώστη και κάρτας. Σε περίπτωση έγκρισης, δίδεται εντολή στην ηλεκτρική κλειδαριά της θύρας ν’ ανοίξει. Οι κάρτες μπορούν να είναι εκτυπώσιμες ή μη, ώστε να μπορούν να εκτυπωθούν διάφορα στοιχεία, όπως φωτογραφίες , λογότυπα εταιριών κλπ, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε εφαρμογής. Τα συστήματα που λειτουργούν με βιομετρικές μεθόδους στηρίζονται στη σύγκριση των πραγματικών και μοναδικών βιομετρικών χαρακτηριστικών του ατόμου, πχ. αποτύπωμα παλάμης, ίρις οφθαλμού κλπ. Σε περίπτωση επαλήθευσης της βιομετρικής ταυτότητος, δίδεται εντολή στην ηλεκτρική κλειδαριά της θύρας ν’ ανοίξει.

   

Επικοινωνία

Μεσολογγίου 22 Τριανδρία, Θεσ/νίκη
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6945 380 398
2310 909 619

Υπεύθυνος Επικοινωνίας :         Πέτρος Αμπατζίδης

Βρείτε μας στο..